Wat te doen tegen muizen?

Een muizenplaag in huis is erg vervelend. Als je last van muizen hebt en het niet goed aanpakt kun je er lang last van blijven houden. Muizen zijn namelijk erg vruchtbaar en binnen een afzienbare tijd produceren ze nieuwe nestjes. Om muizen te kunnen bestrijden moet je weten of er inderdaad muizen in huis zijn, waar de muizen zich bevinden, welke bestrijdingsmethoden je het beste kunt toepassen en hoe kan je een eventuele muizenplaag voorkomen.

Signalen

Er zijn verschillende signalen waar je op moet letten om erachter te komen of je inderdaad last hebt van muizen in huis. Ten eerste laten muizen keutels achter. Dit zijn donkere hagelslag-achtige stukjes die je op de grond, onder het fornuis of in de keukenkastjes kunt aantreffen. Ten tweede laten muizen een sterke geur achter wat ruikt naar een mix van urine en mottenballen. Ten derde kun je muizen vaak horen rond lopen en knagen, bijvoorbeeld in je muren of op zolder. Tenslotte laten muizen vaak opvallende schade achter, zoals gaten in kartonnen dozen, muizenholletjes en stuk geknaagde snoeren.

Muizen houden van knusse donkere plekken met eten binnen bereik, dus bijvoorbeeld onder de koelkast, achter of onder keukenkastjes, tussen muren en plafondsystemen en in voorraadkasten. Het is belangrijk om ongeveer een keer per maand op deze plekken te controleren, indien mogelijk, zodat je een plaag kan voorkomen.

Bestrijdingsmethoden

Een milieu- en diervriendelijke methode is de Plug in Pest Free. Hiermee kun je muizen bestrijden op de minst bereikbare plekken in huis. Het is een elektrische unit die in een stopcontact zit en waarmee door een elektromagnetisch veld muizen en andere ongedierte des-georiënteerd raken. Op www.wezan.nl staat meer informatie over deze methode.
Ten tweede bestaan er kleine ijzeren kooien waar een stukje eten in gelegd moet worden. Zodra de muis erin loopt klapt de kooi dicht. Zo kan de muis vervolgens ergens buiten weer losgelaten worden. Dit een vriendelijkere vorm van muizenbestrijding dan muizenvallen.
Ook bestaat er muizengif die achter en onder meubels achtergelaten moet worden. De muis eet van het gif en zal dan ergens op een donker plekje binnen 24 uur sterven. Dit is echter geen aan te raden methode, aangezien werken met gif gevaarlijk is voor de gezondheid en spelende kleine kinderen, en omdat de muis vaak op een moeilijk bereikbare plek sterft en dan kan gaan stinken.

Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Een kat in huis werkt afschrikwekkend voor de meeste muizen en tevens als een natuurlijke bestrijder. Ook is een goede hygiëne een manier om muizen te voorkomen. Maak grondig schoon in de keukenkastjes en rondom de koelkast. Bewaar eten in goed afgesloten bakjes en kastjes. Ruim de zolder en voorraadkasten goed op zodat er geen mogelijke nestelplaatsen zijn.

Categories: Uncategorized

Vakantie in Algarve

Algarve ligt aan de Atlantische Oceaan en is het meest zuidelijke deel van Portugal. Het is de meest toeristische plek van Portugal en wordt dat ook veel bezocht. Het landschap is erg afwisselend met hoge rotsen en verschillende kleine stranden. Algarve wordt niet alleen bezocht door zonliefhebbers, omdat er zoveel golfbanen zijn komen er ook veel golfliefhebbers een balletje slaan. De cultuur in Algarve is ook erg interessant en bijzonder met veel mooie oude dorpjes.

Bezienswaardigheden in Algarve

Algarve kent veel verschillende bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo heb je Lagos, met een historisch centrum en een plaats waar schepen gebouwd of gerenoveerd worden. In Lagos zelf zijn ook een aantal bijzondere bezienswaardigheden zoals Ponta da Piedade, Laguna de Alvor en Mata Nacional de Barào de S. Joào. Er zijn ook verschillende kastelen en forten te vinden, vooral het fort aan de haven is zeker een aanrader om te bezoeken.
Dan heb je nog een mooi kuuroord genaamd Caldas de Monchique wat zich bevindt in een vallei van het Serra de Monchique gebergte. Hier heb je heerlijk bronwater wat ongeveer 33 graden is, en een prachtige natuur met bananenbomen, sinaasappelbomen, olijfbomen en ander groen.
Praia de Marinha is ook een bijzondere plek om te bezoeken, dit mooi stukje strand heeft een aantal jaar geleden de ‘Golden Beach’ award gewonnen. Dit strandje bevat mooie kliffen en het water is helderblauw, het trekt daarom ook veel snorkelaars. Portugal heeft sowieso veel mooie gebieden en er is ook de mogelijkheid om lekker in de natuur te verblijven. Voor de beste vakantiehuizen ver van het massatoerisme vandaan.

Heerlijk zonnen in Albufeira

Albufeira ligt in het zuiden van Algarve en is een hele bekende badplaats die veel bezocht wordt. Je kan heerlijk zonnen met een gemiddelde temperatuur van 26 graden. De zee is helderblauw en je kan er dan ook mooi snorkelen en duiken. In het centrum van Albufeira zijn veel gezellige restaurants en bars te vinden waar ’s avonds livemuziek wordt gespeeld, een bruisende stad dus. In het oude gedeelte van Albufeira genaamd ‘Old Town’ zijn er ook veel leuke barretjes en restaurants. Het nieuwe centrum, genaamd de strip is meer van de grotere cafés en discotheken, ook erg leuk als je ervan houdt. De strip is afgeleid van het Amerikaanse uitgaansgebied in Las Vegas. Het is er best luidruchtig en er zijn veel mensen te vinden.

Categories: Uncategorized

Limes fiets-en wandelroutes

Fietsroutes

Met de “Limes fietsroute: langs de noordgrens van het Romeinse Rijk” (Sweerman; Uitgeverij Pirola) fiets je langs de Limes van Katwijk tot Regensburg.

De fietsroute langs de Via Romana loopt van Nijmegen naar het Duitse Xanten en is als fietsroute beschreven in het boekje “Via Romana” (Bikeline). Ook  “Rondje Oud West”  is een leuke fietsroute door het oude Nijmegen.

Op de site van de Teleac-serie Op het spoor van Romeinen en Bataven zijn verschillende routes in het Limesgebied te vinden. U kunt kiezen uit een fiets-, auto- en openbaar vervoerroute. Ook zijn er routes rond speciale locaties in Utrecht, Alphen aan den Rijn en Nijmegen. De routes zijn in Word-formaat te downloaden (overzicht).

Fietsen langs de Limes in de provincie Utrecht
Fietsen langs de Limes betekent het volgen van de eeuwenoude route die de Romeinen ooit hebben achtergelaten op ons grondgebied. Ook in de provincie Utrecht hebben zij hun sporen achtergelaten. En hoewel door overstromingen en de steeds wisselende loop van de rivier de Rijn in Nederland niet veel meer te zien is van de Romeinse tijd weet men door de bijzondere vondsten die regelmatig worden gedaan toch steeds meer over deze belangrijke periode uit de geschiedenis. De grenspalen in de Provincie Utrecht wijzen de weg langs de plaatsen waarvan archeologen vermoeden dat daar de Romeinse weg gelopen heeft of daadwerkelijk is gevonden.

Afgelopen voorjaar is door de Provincie Utrecht in samenwerking met Utrecht Toerisme en Recreatie en het Programmabureau de LIMES uitgegeven. Deze fietsroute bestaat uit twee fietstochten langs de Limes in de Provincie Utrecht van Woerden via Utrecht naar Wijk bij Duurstede. Het boekje bevat tevens interessante wetenswaardigheden over de Romeinse geschiedenis van Utrecht en is bij de VVV’s verkrijgbaar voor €1,50.

Kijk ook op www.utrechtyourway.nl voor de leuke horeca-aanbiedingen langs de Limes fietsroute.

Meer informatie, overzichtskaarten en leuke wetenswaardigheden vindt u in het routeboeke ‘Fietsen langs de Romeinse Limes”. Deze is verkrijgbaar via de VVV’s in de provincie Utrecht (zie ook de special horeca-aanbiedingen langs de route op www.utrechtyourway.nl onder het vierkantje Fietsen langs de Romeinse Limes).

Wandelroutes

In de stad Nijmegen zijn er diverse Romeinse wandel- en fietsroutes verkrijgbaar zoals “Rondje Oud West” (onderaan deze pagina te downloaden) en “Via Oost”. Daarnaast zijn er de wandelroutes “Via Centrum” en “In de voetsporen van Traianus” (van Nijmegen naar Xanten), o.a. verkrijgbaar bij de VVV in Nijmegen en via www.nijmegen.nl/archeologie.

In het Over-Betuwe gebied bij Elst zijn 2 wandelroutes uitgegeven die u meenemen in het Limes landschap: “In de schaduw  van de tempel” en “De Limes in het Betuwse land”. Verkrijgbaar via de VVV’s in Arnhem en Nijmegen.

In Ermelo is de Romeins Marskampwandelroute door de stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo is uitgegeven. De totale wandelroute is ruim 6 kilometer lang. Meer informatie via:www.nmecentrum-ermelo.nl

Categories: Uncategorized

Het schaap met de 5 poten

Wereldnieuws. Op alle voorpagina’s een bericht met foto van een schaap met vijf poten. Het zal u vast niet zijn ontgaan dat er in Schotland via genetische manipulatie een schaap is gekloond. Wetenschappelijk betekent het weer een stapje vooruit. De farmaceutische industrie ziet gouden bergen. Maar de morele kant van deze ontwikkeling geeft aanleiding tot veel discussie. In hoeverre mogen we ingrijpen in het natuurlijk proces? Waar ligt de grens van deze techniek? Onder computergebruikers is het maken van exacte kopieën al zo oud als het computercommando COPY bestaat. We klonen naar eigen goeddunken. De enige opponent is de computerindustrie die een goed deel van de potentiële markt in rook ziet opgaan, en dit soort misbruik op alle mogelijke manieren tracht te voorkomen.

De techniek schrijdt voort, zeker ook in de computerbranche. We kunnen dan ook steeds slimmer klonen. In onze GIS-wereld willen we natuurlijk een stap verder gaan dan het simpelweg kopiëren van programma’s. Wat we eigenlijk willen bereiken is het aanleggen van een database met ‘erfelijk materiaal’, de functies die we goed kunnen gebruiken. We grijpen in een bak met ‘plasma’ (gegevens) en brengen deze in contact met het erfelijk materiaal. Vervolgens richten we ons op het voorprogrammeren van de hersens (kennis), en de aldus ontstane applicatie doet precies wat wij willen, en hopelijk alleen maar dat. Zo creëren we – Frankenstein indachtig – monsters naar believen. Uit ervaring weten we dat het eerste monster niet meteen goed loopt, maar na een beetje oefenen en bijwerken zal het toch gaan lijken op ons streefbeeld. Practice makes perfect! Het eerste monster maakt velen
bang, men gaat het monster liever uit de weg. Maar toch, bij nader inzien, valt er prima mee te leven. En hoe vaak gebeurt het niet dat het monster een kameraad blijkt te worden waar je je aan hecht.

Zo bezien is onze GIS-wereld een simpele realiteit, zonder al te veel morele vragen. Een wereld waarin je over niet al te lange tijd vooraf zelf mag bepalen welke kleur jouw schaap moet hebben, hoeveel wol en melk het gaat produceren, en hoeveel poten het beestje zal hebben. Zijn die vragen eenmaal helder geformuleerd, dan klonen we er gewoon een. De Meetkundige Dienst zal u, uiteraard in het belang van de Rijkswaterstaat, desgewenst helpen aan een schaap met vijf poten.

Categories: Uncategorized

Water besparen voor consumenten

Veel mensen proberen om zuinig om te gaan met water, maar nog lang niet iedereen lukt dat ook daadwerkelijk. Het is echter wel aan te raden om zo min mogelijk water te verspillen. Wanneer je zuinig omgaat met water, is dit terug te zien op je waterrekening. Wil jij ook zuinig omgaan met water en zo geld besparen? Dat kun je doen door een aantal waterbesparende investeringen te doen.

Kraan water besparen consumenten

Minder waterverbruik

Een belangrijke eerste stap om minder water te verbruiken is door de kraan minder lang open te laten staan. De meeste mensen vinden het lekker om lang te douchen, maar bedenk wel dat dit ook veel water kost. Probeer eens om wat minder lang te gaan douchen. Wanneer je iedereen uit je gezin zo ver weet te krijgen, kan dit behoorlijk wat schelen op je waterrekening. Daarnaast loopt er bij het aanzetten van je douche eerst koud water uit de leidingen weg, voordat het water daadwekelijk warm wordt. Vang dit eens op en gebruik het bijvoorbeeld om de planten water te geven. Op deze manier verspil je nog minder water.

Vervang oude kranen

Wanneer je in een ouder huis woont, is het verstandig om eens te kijken naar de verschillende kranen, de douchekop en de stortbak van het toilet. Tegenwoordig zijn er op dit gebied allerlei waterbesparende mogelijkheden. Door oude kranen, de douchekop en de stortbak te vervangen door een modernere variant, verspil je minder water. Hierdoor wordt je waterrekening automatisch ook lager.

Moderniseren

Wanneer je benieuwd bent naar wat er in jouw huis allemaal mogelijk is om water te besparen, kun je contact opnemen met een loodgieter. Hij kan je vast en zeker alle mogelijk manieren vertellen. Daarnaast kan hij er ook voor zorgen dat alles op de juiste manier wordt aangelegd, waardoor jij fors minder geld kwijt bent aan je waterrekening.

Categories: Uncategorized